img +36703635060
img bejelentkezes@koncsekgyogytornasz.hu
img Kölcsey utca 13., Szeged, 6720
Blog
A “porcerősítőkről” …

Rendre felteszi minden ízületi panasszal érkező páciens, hogy szedjen – e valamilyen táplálékkiegészítőt. És, ha igen, akkor mit.

Határozott gyógytornász szakmai véleményem az, hogy a konzervatív (nem műtéti) terápia egyik alapeleme a megfelelő mozgásterápia. Ez a bázis, enélkül szinte elképzelhetetlen egy jó funckionális állapot.

Rengeteg artrózisos (ízületi porckopásos) páciens jön hozzám úgy, hogy már több százezer forintot költött “porcképzőkre”, helyileg beadott injekciókra. Hatástalanul, hiszen azért jön. Elkezdjük a közös munkát és idővel meglepődve konstatálják, hogy semmit nem szednek, mégis kevésbé fáj, bírják a lépcsőzést, sétát, esetleg hobbi sportjukat (amít sokan fájdalomcsillapítóval, de azért végeztek korábban).

Igazából a mozgásterápia tervezése, kontrolálása, és megfelelő dózírozása lesz a kulcs! Ha túl nagy terhelés adunk/ túl gyorsan / nem várjuk ki a regenerációt, arra a degenerálódott ízület rosszul, heveny gyulladással reagál.

Visszatérve a “porcerősítőkre”. A testünk olyan, mint egy autó. Egy nem karbantartott, rosszul műkődő autóba kár a legdrágább benzin vagy extra adalék. Vigye szerelőhöz, aki javítja, rendbe teszi, majd jól működve adhat neki hiper szuper adalékanyagot.

Mit tegyen akkor, ha ízületi panaszai vannak?

 1. Az orvosi leletével keressen fel egy gyógytornászt!
 2. Aki elvégez egy komplex állapotfelmérést!
 3. Összeállítja a terápiás tervet!
 4. Elkezdik a közös, hosszú munkát!
 5. Rendszeresen jár gyógytornára, otthon is igyekszik akítv lenni!
 6. Utolsóként gondoljon a “porcerősítő” készítményekre.

Amikor a mozgatószervrendszere karban van tartva, akkor jöhetnek a táplálékkiegészítők. Leggyakoribb hatóanyagok (általában valamilyen kombinációban kerülnek forgalomba):

 • Glükózamin-szulfát / glükózamin-hidroklorid
 • Kondroitin-szulfát
 • Metil-szulfonil-metán (MSM), dimetil-szulfoxid (DMSO)
 • Hialuronsav (HA)

Javasolni szokták még a

 • Kurkuma
 • Omega 3 zsírsav tartalmú készítményeket.

A legtöbb valamilyen módon a porcsejt (chondrocyta) aktivitásra, valamint a sejtek közötti fontos állaományra (extracellularis mátrix) és a benne megtalálható anyagokra hat. Utóbbi kettő pedig a gyulladásos folyamatot befolyásolja kedvező irányba. Nem vagyok gyógyszerész, így ebbe nem merülnék bele, ezt a cikket javaslom tanulmányozásra (KATT).  Laikus számára is érthető és néhány tudományos vizsgálatot is összegez.

Viszont érdemes betartani néhány alapelvet, ha már elkezd egy ilyen kúrát:

 • szükséges megfelelő folyadékbevitel;
 • rendszeres, kúraszerű fogyasztás;
 • megfelelő adagolás;
 • és jó mínőségű készítmény (ezek gyakran nem olcsóak).

Végül, had ajánjam egy kedves páciensem történetét (KATT) mely a fentiekről alkotott szakmai véleményem támasztja alá.

Koncsek Krisztina

Gyógytornász (BSc), egészségtan tanár (MSc)

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..