img +36703635060
img bejelentkezes@koncsekgyogytornasz.hu
img Kölcsey utca 13., Szeged, 6720
Blog
Gerincsérv? “Becsípődés”? Téged is utolérhet?

A nálam már valaha járt páciensek tudják, úgy (is) érdemes gyógytornászhoz járni, mint a nőgyógyászhoz vagy fogorvoshoz. LEGALÁBB ÉVENTE 1x ELLENŐRZÉSRE. Miért?

A gyógytornász, nem csak tornáztat. Megvizsgál, tesztel, meghatároz funkcionális eltéréseket (általában azt mondjuk, hogy gyengült ez az izom, billen a medence/vállöv, rövidült ez az izomcsoport stb.). Olyat is, ami feltételezhetően még nem okoz panaszt, de ha így marad, akkor okozhat. És mindezek után állít össze mozgásprogramot (és/vagy használ még ezer más módszert).

Nemrég elhangzott beszélgetés során a páciens meséli, hogy ismerősénél hirtelen kialakult gerincsérv, semmi előjele nem volt. Most durva panaszai lettek és szinte nem is tud dolgozni.

A gerincsérvért meg kell dolgozni, ezt rendszeresen elmondom. Az, hosszú évek, kitartó munkájának az eredménye, nem egyik pillanatról a másikra alakul ki (vagy legalábbis ez nagyon nagyon ritka). Legyen egy képzeletbeli páciens, laza kötőszövettel bíró nő, aki szült mondjuk 2 gyermeket, ebből 1-et császármetszéssel. Sokat dolgozik, isméltődő, gerincet nem jól terhelő a munkája. Akkor lassan, az ideálistól eltérővé teszi a gerincét. Kevéssé lesz ellenálló, egyébként banális hétköznapi cselekedetnek. Egy túlhajtott napon, fáradtan akar kiemelni valamit a kocsi csomagtartójából és megtörténik a baj.

Mit tehetett volna? Évente egyszer érdemes elmenni gyógytornászhoz (NEM, egy edzőtermi/sportedzéssel ezt kivédeni nem lehet), aki megvizsgálja, kap egy preventív/korrekciós gyakorlatsort, odafigyel magára, átbeszélik a rizikófaktorokat, próbálnak ár megoldást keresni azokra, akkor nagy eséllyel elkerülheti a komolyabb traumát.

TÉGED ÉRHET IS VÁRATLAN “GERINCES GOND”? A listán szereplő tényezők, sajnos hajlamosítanak gerincpanaszokra.

 • Laza kötőszövet (hajlékony vagy, sokat ropognak az ízületeid, hamar megjelentek visszerek, “visszafelé is hajlik a térded” néhány ismertető);
 • Terhességek, szülések;
 • Hasi heggel járó műtétek;
 • Ismert gerincet érintő patológiák (pl.: spina bifida, gerincferdülés, Scheuermann betegség);
 • Túlsúly;
 • Dohányzás;
 • Fájdalommal járó egyéb mozgatószervrendszeri panaszok;
 • Munakvégzéssel kapcsolatos:
  • kézi tehermozgatás;
  • ismétlődő, gerincet érintő mozgás (pl.: csavarás és/vagy hajlás)
  • kitartott testhelyzet;
  • ülés.
 • Stressz, jelentsen ez neked bármit.

Mit tegyél akkor?

 1. Ha nincs gondod, évente menj el gyógytornászhoz, aki segít, hogy ne is legyen!
 2. Menj el preventív szemléletű, gyógytornász vezette workshopra, ahol megtanulhatod, hogyan védd ki a fenti helyzetet. Például egy ilyenre: katt.
 3. Ha már vannak gyanújelek (a fenti listából sok igaz rád, “érzetek, de nem fájdalom”, merevség, reggel nehéz kikelni az ágyból stb.), akkor ne várj tovább, irány a gyógytornász, aki ha úgy ítéli meg tovább fog küldeni szakorvoshoz.
 4. Ha nagyon nagy a baj (erős fájdalom, zsibbadás, izomgyengeség, vizelettartási probléma) AZONNAL orvos, majd gyógytornász! Meglévő tünetek, panaszok esetén mindig egészségügyi végzettségű szakembert keress!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..