img +36703635060
img bejelentkezes@koncsekgyogytornasz.hu
img Kölcsey utca 13., Szeged, 6720
Blog
Iskolakezdési tippek 1.

Nyár, kirándulás, sok séta, úszás, mindenféle játék. Jön az ősz és a nyáron sokat mozgó gyermekeink visszaülnek hosszú órákra a kevéssé ergognomikus, nem igazán gerincbarát iskolapadokba. Rosszabb esetben otthon/külön tanárnál is ülnek. Sokat. Egy jó szakember mondta nekem egyszer  a mozgatószervrendszert mozgatni kell, nem pedig “ültetni”. És ez mindent el is mond. Arról nem is beszélve, hogy a órákat tölteni nem megfelelő testtartásban kedvezőtlenül hat a többbi szervrendszerre is.

Mit tehetünk azért, hogy a gyermekünk, néhány hónap múlva ne panaszkodjon hát, derék, nyak fájdalomra? Milyen lehetőségünk van arra, hogy ne kelljen már tizenéves korban orvoshoz járnia a gerincpanaszai végett?

Néhány bejegyzésben ezt járjuk körbe. Iskolatáska, ülési módozatok, átmozgató okosító torna, ezekről írunk majd.

Iskolatáska, mire kell itt figyelni?

  1. A vásárláskor könnyű súlyú táskát válasszunk, a gyermek próbálja fel, sétáljon benne. Érezze kényelmesnek. Nagyon jó, ha elől is van összecsatolási lehetőség, ami a két vállpántot fogja össze.
  2. Ha ráadjuk a táskát, figyeljünk a beállításra, igyekezzünk úgy meghúzni a pántokat, hogy a gyermek füle, válla, könyöke, combcsontja, s térd és a boka egy vonalba essen.
  3. Lehetőség szerint a testsúly 10 %-nál ne vigyen több terhet a gyermek naponta
  4. Kerüljük az asszimetrikus, egy oldalon hordott táskákat, mindig két vállon hordjuk. Ez a felnőttekre is igaz!
  5. A táska olyan, mint a cipő, nem érdemes spórolni rajta, jó esetben évekig kiszolgál, és sok panasztól megóvhat.

Folytatjuk a különböző gerincbarát ülési lehetőségekkel. 🙂

Koncsek Krisztina

Gyógytornász

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..