img +36703635060
img bejelentkezes@koncsekgyogytornasz.hu
img Kölcsey utca 13., Szeged, 6720
Blog
Fáj az állkapcsom, mit tegyek?

Egy hazai felmérés szerint, minden harmadik, elsősorban középkorú nő szenved időlegesen vagy tartósan az állkapcsát érintő problémáktól. Kattog, fáj, nem mozog olyan mértékben, mint jó lenne, összekapcsolódik fejfájással, migrénnel, akár a nyaki terület is panaszossá válhat.

Mi is ez a problémakör, és mit lehet tenni?

A panaszoknak egyrészt lehet fogászati tárgykörbe tartozó oka „a fogtömés vagy fogpótlás nem engedni az állkapocs szabad mozgását és amennyiben a fogak nem szabályosan állnak, a két állcsont nem a természetes módon viszonyul egymáshoz, szabálytalanul, rosszul mozog, az állandó felemás megterhelés megbetegítheti az ízületet.” Ez természetesen fogorvosi kompetencia, így ezzel nem is foglalkoznék

Másrészt, legalább ilyen gyakran jelenik meg, mint oki tényező, a megnövekedett stressz terhelés, mely az izmok tónusának fokozásán keresztül felelős a panaszokért. Fontos tényező még a panaszok kiváltásában a nem optimális, diszharmonikus testtartás. A nemzetközi protokollok is első helyen említik a komplex fizioterápiát – gyógytornát az ilyen panaszok kezelésében, és ezt ma már egyre több fogorvos is elismeri , ajánlja.

Az állkapocs ízületről

Az állkapocs ízület pontosan ugyanolyan ízület, mint a csípőd vagy a vállad. Természetesen nem a kinézetére, hanem a működésére gondolok. Ugyan úgy vannak mozgásai, izmok hatnak rájuk. Az állkapocs és a koponya kapcsolódásából áll, logikusan következik belőle, hogy a koponyád helyzete hatni fog majd az ízület állapotára.

Hogyan hat rá a testtartás?

Ma már lassan népbetegségnek számít az úgynevezett előre helyezett fej és válltartás, mely egy kevéssé optimális helyzetet teremt, mind az izmok, mind az ízületek szempontjából. Úgy lettünk kitalálva, hogy akkor tudjuk a legkönnyebben, leghatékonyabban működtetni a mozgatószervrendszerünket, ha oldal nézetből a boka, térd, csípő könyök, váll, fül egy függőleges egyenesbe esik. Ha az egyes részeink ettől eltérnek, akkor azonnal megváltozik az izmainknak a működése. Lesz, ami erősebben kell dolgozzon, így túlterhelődik, feszes és fájdalmas lesz, és lesz, amelyik pedig nem fog annyira működni, így ellustul és elgyengül. Próbáld ki: álló helyzetben dőlj előre vagy hátra, egész testből és figyeld meg, hogy ettől az apró manővertől, milyen mértékben változik meg a testedben az izomfeszülés. Biztosan érzed és ez csak néhány másodperc hatása.

Ha egy ilyen egyensúlytalanság tartósan fennáll, megváltozik az ízület terhelése is, és már nem csak a feszes izmok fognak panaszokat okozni, hanem a tartósan, nem megfelelően terhelt ízület.

Hogyan hat rá a stressz?

Bármilyen testi, vagy érzelmi (egyébként nem csak rossz, hanem jó is!) ok miatt egy úgynevezett stressz állapotba kerülsz, aminek az izmaidra is lesz hatása. Megváltozik az izomok tónusa, feszesebbé válnak. A túlfeszült izmok már önmagukban lehetnek fájdalmasak, de a korábban már említettek szerint hathatnak az ízületre is.

Mit lehet tenni?

A legjobb választás mindig a gyógytornász – fizioterapeuta szakemberrel végzett, Rád szabott terápia. Minden ember testtartása egyedi, ezért akkor lehet a legsikeresebb a terápia, ha minden eleme Rád van szabva. Ez tartalmaz, egy alapos felmérést követően: aktív gyógytornát, izomnyújtás, és akár kézzel végzett, izomlazítás és ízületi mobilizálást is. Igen, az állkapocsnál is.

Tudom, hogy sok ok miatt,ez nem mindenki számára elárhető, ezért, had adjak néhány tippet.

  • SMR masszázs henger (⬅️kattints)– A teljesen testen végzett SMR henger alkalmazása, még, ha nem is tudod, hogy Neked pontosan hol vannak feszes izmaid, mivel az egész testen végezd, jó eséllyel fog lazítani rajtad. Semmiképpen se hagyd ki, pici labdával, finoman az arc, állkapocs területét! Magára az ízületre ne menj rá, pláne, ha most éppen nagyon fájdalmas. Ha nem tudod, hogy hol van, nyisd egy párszor a szád és megtalálod!
  • Arc-, hajasfejbőr-, nyakmasszázs – nem csak a feszes izmoknak lesz ez jó. A masszázs hatására a szövetek közötti folyadékterek frissülnek, javul a nyirokkeringés, ami segíteni fogja a szöveti jobb működést, regenerációt. A pangásos állapotok nem kedveznek a jó funkciónak.
  • Aktív gyakorlatok – az egész test könnyű átmozgatásán túl érdemes figyelmet fordítani a törzs csavaró mozgásaira, a lapocka átmozgatására és a mellizmok nyújtására. Ez utóbbi terület az ülő és digitális kütyüket nyomkodó életmódunk miatt szinte minden embernél rövidült állapotban vanm Már csak ennek az izomnak a nyújtása sokat segíthet a fej helyzetén is. Az állkapocs és nyelv mozgásai is fontosak, itt az általános javaslat legalább az, hogy ne dolgozz, ha fájdalmat érzel!
  • Stresszmenetesítés – relaxációs hanganyagokkal tele van az internet, én azonban, a lassan 20 éves szakmaiságom alatt azt tapasztaltam, hogyha ezidáig még nem végeztél ilyen típusú „lazító” gyakorlást, kezdésnek, egy feszült állapotban feküdni, és „lazítani” nehéz. A test felöl, idegrendszeri mechanizmusokra építve végzett testgyakorlások, biztosan könnyebbek, emészthetőbbek sok embernek. Ebben segíthet az SMR henger, a légzésgyakorlatok, légzéslassítás, vagy a személyes kedvenceim a változatos módon végezhető nyújtások.

A fentiek majd mindegyikére van már, azonnal elérhető otthoni gyakorlási lehetőség a videótáramban: tartásfejlesztés, önmasszázs, 30 perces arcmasszázs és állkapocs torna valamint sokféle, a „test felöl közelítő”, feszültségoldó gyakorlatsor csakhogy néhányat említsek a folyamatosan bővülő mozgássorok közül.

Ha egyéni terápiában, komplex módon dolgoznál mindezeken itt tudsz velem kapcsolatba lépni.


Koncsek Krisztina

Gyógytornász (BSc), TestSzobrász®,Egészségtan tanár (MSc),Erőnléti edző (NASM PES), Coach

Holisztikus szemlélet, egyénreszabottság.

www.koncsekgyogytornasz.hu

ONLINE IS!

www.gyogytorna.online

Vélemény, hozzászólás?