img +36703635060
img bejelentkezes@koncsekgyogytornasz.hu
img Kölcsey utca 13., Szeged, 6720
Blog
Fókuszban: a SARKANTYÚ

Az elmúlt hetek „kórképe”, ha írhatok ilyet a sarkantyú, melyben a nyári időszakban viselt flip – flop papucsok biztosan közre játszanak. De mi is ez, és mit lehet tenni, ha már jelentkezik enyhébb, súlyosabb saroktáji fájdalom?

A saroktáji fájdalmaknak számos oka lehet. Leggyakrabban mégis egy túlterhelés, helyileg megnövekedett feszültség kiváltotta gyulladás, majd reaktiv kalcifikáció áll a háttérben

Mit jelent ez, hogyan képzeld el? Ha falba szöget versz és ráakasztasz egy kötelet, húzod egységnyi erővel, nem történik semmi. Ha kétszer akkora erővel húzod, a szög lassan elkezd jönni, esetleg a vakolat is jön vele. Mi lehet a megoldás? Vagy nem húzod annyira, vagy a falat megerősíted extra vakolattal!

A test fantasztikus, pontosan ugyanezt csinálja. Az izmok, inak, kötőszövetes elemekből valamilyen ok folytán érkező extra terhelés létrehoz egy gyulladásos választ (a gyulladás mindig a szövetkárosodásra adott reakció tulajodnképpen), aminek a végterméke a megerősített csontszerkezetet.

A sarokcsonton két tipikus helye lehet, a talpi felszínen és a sarokcsont hátsó felszínén. (De az ember gyakrolatilag bármit képes létrehozni, még olykor egymásnak, tankönyvnek ellentmondó statikát is.).

A kialakulásában gyakran a megváltozott láb / egész test statika játszik szerepet. Próbáld ki, hogy állásban a testsúlyod csak egy minimális részét az előlábra helyezed és, ha figyelsz azonnal fogod érezni, hogy a vádlin, Achilles ín területén egy fokozott feszülés tapasztalható. Nézd meg a képen a Nosey – típusú állást, TestSzobrász körökben az ehhez hasonlót síugró állásnak is nevezzük. Lehet például egy ilyen megváltozott testtartás a háttérben. (Gyakori például terhesség alatt, után is a panasz, így már érthető, hogy miért).

Where Do You Stand? A Guide to Proper Posture - Vitality Depot

Láb esetében az úgynevezett pronált lábtartás (bal oldali kép), mely szintén egy megváltozott statika, gyakran tapasztalt sarokfájdalommal összefüggő állapot. (Hozzáteszem, hogy ez is adódhat a teljes test megváltozott helyzetéből, mint az egyik kedves páciensem esetén, lásd később).

What Is Foot Pronation And Foot Supination? Is It Good Or Bad?

Tehát a sarkanytú esetében inkább egy fokozott feszülés, húzás kiváltotta gyulladásos reakcióról kell beszélnünk, mintsem a csonkinövés okozta panaszokról (ami, még egyszer, inkább már csak következmény, a test alkalmazkodási válasza). Igazolja ezt az a nem mai tanulmány is, melyet az USA-ban végeztek amiben leírják, hogy akár 10 % is lehet a népességen belül azok száma, akiknél van sarkantyú szerű kinövés, de még sincs fájdalom.

Mit fogsz te ebből az egészből érezni?

Az első stádiumokban enyhébb panaszt, mely inkább pihenés utáni első lépéseknél jelentkező fájdalom, ami pár lépés, néhány perc után enyhül. Sajnos ez elmehet a folyamatos, erőteljes, állandó fájdalomig. Ilyenkor már a gyulladás klasszikus jeleit is láthatjuk (pirosság, melegség, duzzanat, fájdalom és a funkció teljes zavara). Idáig nem érdemes húzni, az enyhébb panaszokat könnyebb rendezni.

Mit lehet tenni?

Ha megértettük és elfogadjuk azt, hogy ez egy következmény, mintsem ok, akkor már értjük azt is, hogy a helyi terápiák (legyen az bármi, amit a sarokcsonton alkalmaznak) gyakran miért nem hoznak átütő sikert.

Ha nagyon erőteljes a fájdalom, és komoly gyulladásos tünetek vannak már, akkor ennek a csökkentésével lehet és kell is kezdeni (direkt nem említek módszereket, minden terapeuta, gyógytornász más szakmai nézeteket vall, így mással indít). Javítani kell a helyi keringési viszonyokot, melyek segítenek a gyulladásos anyagok elszállításában, majd el kell kezdeni rendezni azt a megváltozott statikát, ami ezt kiváltotta és jó eséllyel mindenkinél egyedi lesz. Ehhez bizonyos lágyrészeket nyújtani, lazítani kell, másokat erősíteni, aktiválni és még az is lehet, hogy ezt a saroktól egészen távoli területen kell elkezdeni.

Egy biztos, ha csak fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő terápiát, (legyen az gyógyszer, elektroterápia vagy tulajdonképpen bármi), kap a páciens, nem oldjuk meg vagy csak átmenetileg a problémát.

Esettanulmány

Páciensem, aki a képe közléséhez hozzá is járult, egy laza kötőszövetű egyén, aki igen sokat „talpalt” (ezt értsük szó szerint és értsük a mögöttes tartalmat is, igen sok teher volt rajta) az elmúlt időben. Komolyabb mozgásprogramot nem végzett és már 1 éve küzdött a sarkantyú panaszokkal. Hogy melyik lába az érintett azt csak a kép után írom, így esetleg lehet tippelni, hogy a kép alapján feltűnik – e valami.

Nála a jobb láb, belső része felé eső sarokcsont régió volt érzékeny és fájdalmas, ami az enyhén jobbra billenő medencéből és ezáltal több jobbra helyzett testúlyból látható is. Nézd meg a két oldal különbözőségét fent (medence) és lent (sarokcson állása, láb fordulása). Egyszer volt nálam, a korábban említett elvek mentén, kapott a keringését támogató feladatokat, és a statikára rendezésére is irányuló SMR lazítást, nyújtást, aktiválását, majd előre vetítve a javulást a későbbi erősítést (excentrikus munkával) is megbeszéltük.

Ezt a levelet kaptam tőle a 2 órás vizit után 2 héttel.

Találkozásunk óta az előírt feladatokat folyamatosan végzem.Meglepő, hogy ilyen rövid idő után máris több eredményt érzékelek, mint egy év alatt végigjárt mindenféle terápiák után. Először azt éreztem, ez a fekvő torna pont az enyém, kellemes, jóleső. Nincs kibúvó, naponta 2X, néha 3X! Nagy koncentrációval, pontosan végzem. Mondhatom „szentírásnak” tekintem a cél érdekében.
Talpam nagyon kedveli a labdát. Naponta többször használom, mert jóleső, igaz polifoamra kell tennem, különben kőkeménynek érzem, és nem irányítható rendesen.
A hengerezés megerőltető, főként vállamnak, csuklómnak, de rendkívül jó! Lábaim mintha fiatalodtak volna, sokkal jobban mozognak, érzetre frissebbek. Sarok fájdalom csökkent. A mozgás öröme kezd visszatérni belém, ami nagy örömmel tölt el.
Az etalon: Esztergomból hazafelé Dobogókőnél már az is eszembe jutott: talán fogok még nézgelődni a Rám-hegy tetején, amiről már lemondtam.( Az ország legszebb pontja számomra, csak nehéz gyalogtúrával lehet megközelíteni.). Ami a hengerezést illeti, a hatos hetes fájdalmat többször átlépem. Mintha bekövült elrejtett hajókötelek lennének itt-ott bennem. De itt is javul a helyzet. Mindkét lábam  teljesen más ponton jelez. Talán rajzoljak róla egy” térképet”? Mármint a néhány legkritikusabb pontról.A RAD labdám is megérkezett. Indulhat a nordic walking? Csodálatos őstölgyessel övezett sportpálya van tőlünk 150 méterre, vagy a Tisza gát teteje. Bármerre indulok üdítő látvány fogad. Plusz kezdem a lépcsős achilles erősítést.A leírtak hozadéka, hogy 3 kg-ot fogytam, mintha a combom simább is lenne.
Nagyon köszönöm a segítséget!!!Vélemény, hozzászólás?