img +36703635060
img bejelentkezes@koncsekgyogytornasz.hu
img Kölcsey utca 13., Szeged, 6720
Blog
Hasi műtét, sztóma, hasfali sérv, 1 év haskötő viselés – mit tehet ilyenkor a gyógytornász?

Évi történte márciusban lesz 2 éves, jelenleg egyre jobban van, már komoly törzs stabilizáló tréninget végez. Bár garanciát nehéz vállalni, de talán mondhatjuk, biztonságosabban tekint a várandósság elé, melyben drukkolunk, hogy mihamarabb része legyen. Ő így foglalja össze az elmúlt, majd 2 évet:

„Krisztával a kétszeres hasi műtétem utáni rehabilitációm miatt vettem fel a kapcsolatot 2018 augusztusában. 2017 márciusában fejlődési rendellenesség miatt elvesztettük a babánkat, s a terhességmegszakító műtétem következményeként colostómám lett 5 hónapig. (A vastagbelemet kivezették a hasfalamon.) A záróműtétet követően decemberben sérvkapum lett a kivezetés helyénél. Amikor Krisztát felkerestem, már több mint egy éve haskötőt hordtam. Nagyon tetszett, hogy Kriszta minden kórelőzményemet, leletemet elkérte, s holisztikusan vizsgálta az egész testemet, nem csak a problémás területtel foglalkozott. Havi rendszerességgel találkoztunk, mindig kaptam újabb és újabb gyakorlatokat, amiket otthon végeztem el. Kriszta ajánlására kerestem fel Molnár Angélát is, akihez viszcerális manuálterápiára jártam, mely a műtétek következtében kialakult szervek közötti letapadásokat oldotta fel. A közös munka első mérföldköve számomra az volt, hogy kb. 2 hónap alatt fájdalommentesen el tudtam hagyni a haskötőmet. Ezután kinesiotape szalaggal támogattam meg a sérvkapum körüli területet. A fokozatosan erősített gyakorlatok és a viszcerális manuálterápia együttesének köszönhetően elmúltak a korábbi nyilallások és fájdalmak a hasamban, illetve ma már tape nélkül is hosszú időre panaszmentes vagyok. A tornát kitartóan folytatom, s most ismét a babavárásra készülünk. A Krisztával való munka sokkal hatékonyabb volt, mint bármilyen korábbi gyógytorna, amit korábban végeztem. Ajánlom mindenkinek, aki valódi megoldást keres, s hajlandó beletenni a kitartó munkát is, ami meghozza a várt eredményt!” – Kucsora-Kasza Évi

Mik a tanulságok az ő esetében? Mi, az ami minden szakember és hasonlókon áteső számára fontos gondolat?

 

Le- és összetapadások a hasi szervek között. (Ha „bírod” katt még ide)

 • csapatmunkában érdemes gondolkodni. Mivel én nem vagyok járatos a fenti terápiában, természetes volt, hogy hozzáértő kollégához küldöm, hiszen egy cél van: a páciensen segíteni. Én most (már többedjére) Molnár Angélával dolgoztam együtt, aki a Manuálisterápia rendelő vezető szakembere. Én vittem a komplex mozgásterápiát, ő a viscerális terápiát. Mindig együtt érdemes alkalmazni.

 • 1 évig nem szabad hagyni hordani a sérvkötőt/haskötőt! Miért?
  • Az aktív, tartó apparátusunk (elsősorban izmaink) azt érzékelik, hogy rájuk már nincs szükség és a szervezet szépen leépíti őket (mintha 1 évig gipszben lenne a kezed).
  • A kötőszöveti rendszerünk (majdnem minden idesorolható) pedig egy állandó összenyomott, préselt állapotban van, ahol nem jön létre mozgás és a műtéti hatásokon túl is létrejönnek letapadások (mintha állandóan egy szoros nadrág lenne rajtad, amiben nem tudsz leguggolni vagy lehajolni).
  • A belső szerveink mozgása is korlátozott, pedig naponta, a légzéssel összhangban, akár több száz métert is kellene mozogniuk, ez szükséges az optimális funkciójukhoz.
  • Ha lehet, akkor a fentihez hasonló módon konzervatív módon kell megpróbálni kezelni a sérvet, (ha ez a fűző hordás oka), ha ez nem megy, akkor meg kell műteni és majd utána dolgozni vele. DE 1 évig passzív támasztás adni valakinek HIBA!

Hasi szervek mozgása légzés közben.

 • ha már ilyen hosszú ideig hordott fűzőt, akkor viszont nem szabad egyik napról a másikra elvenni (tudod vannak azok az ázsiai és afrikai nők, akik a nyakukon sok fémgyűrűt hordanak gyermekkoruk óta, s, ha leveszik róluk, akkor megfulladnak, mert teljesen ehhez adaptálódtak már).
 • személyes, szakmai vélemény: haskötőben/fűzőben nem tornáztatok senkit sem, olyan gyakorlatokat szükséges adni, amit az aktuális státusszal meg tud csinálni.
 • elképesztően fontos a légzés rendezése, mely Évi esetében is központi szerepet töltött be. Gyakran elbagatelizálják szakemberek, pedig gondolj csak bele, meddig bírod ki légvétel nélkül? Ugye, hogy esszenciális az optimális légzés?
 • holisztikus szemlélet nélkül nincs siker!

Koncsek Krisztina

 

Vélemény, hozzászólás?