img +36703635060
img bejelentkezes@koncsekgyogytornasz.hu
img Kölcsey utca 13., Szeged, 6720
Blog
Kitől kérjek segítséget?

Egy táplálkozással kapcsolatos csoportban a napokban egy hölgy keserűen posztolta, hogy egy nagy követő bázissal rendelkező, magát „táplálkozási tanácsadónak” mondott influencerről kiderült, hogy az oldalán megosztott sikereket külföldi kollégák oldaláról vette. A csalódott hölgy, a keserűség mellett azért örült, mert nem vásárolta meg a 20 000 Ft -ért hírdetett progamját a tanácsadónak és azért is osztotta meg ezt a tapasztalatot, hogy más se kerüljön ebbe a helyzetbe. Átolvastam én is a szóban forgó, más tollaival ékeskedő tanácsadó honlapját, profilját. Semmilyen információ nincs fent róla, hogy milyen szakmai végzettségekkel bír. Egyfelől értem a felháborodottságot, másfelől úgy vélem, hogy ha valakit ilyen módon meg lehet vezetni, ott nem csak a szolgáltató a hibás. Olyan világot élünk, amikor bárki állíthat bármit, nehéz visszakövetni, számonkérni, egy dolgot tehetsz, tudatosabban döntesz, amikor segítséget kérsz, szakembert keresel. Én ezen a téren elég szigorú vagyok, de leginkább azért, mert renegeteg szakembernél jártam már én magam is, és volt néhány roppatn kellemetlen tapasztalatom, még úgy is, hogy nem vagyok laikus az egészség témákban. Az én szempontjaim, ajánlásaim osztom meg veled ebben a cikkben.

Szakmai képzettség

Jó dolog, ha egy szakembernek van saját személyes élménye, megélése is az adott témával kapcsolatban, de a megfelelő szakmai képzettség alap és elengedhetetlen. Ha valaki lefogyott mondjuk 30 kg-t szép teljesítmény, de önmagában nem jelenti azt, hogy téged is le fog tudni fogyasztani. Tudok úszni és kerékpározni, de attól nem hírdetem magam úszó / kerékpár edzőként. Amikor én szakembert keresek, bármilyen témában az az első, hogy megkeresem és átolvasom a szakmai életúját. Szerintem, ha valaki rendelkezik releváns végzettségekkel, akkor ezt úgy is feltünteti, mert, miért ne. Ha nem találni róla semmit, a magam részéről azt nem kedvelem, nálam ott elbukott a dolog. A példában megtalálható tancsádó esetén, nulla információ volt elérhető a képzettségéről. Engem kifejezetten zavar, amikor rákeresek egy „szakemberre” és mindent megtudok az életéről, de semmit sem a szakképzettségéről. Előre is bocsánat, de edzőknél gyakran előfordul, hogy mindent megtudhatsz arról, hogy már gyerekkora óta szereti a mozgást, milyen érmeket nyert, ami szuper, de a jó sportoló és a jó edző közé nem rakható egyenlőségjel. És attól, mert valaki sikeres volt egy sportágban, nulla garancia van arra, hogy tud olyan edzést tartani neked, ami biztosan neked való. Ha szakembert keresel, nézd meg a végzettségeit! Természetesen ez sem garancia semmire, de ez a minimum.

Sajnos velem is megesett, hogy ajánlás útján kerültem természetgyógyász szakemberhez, kerestem ugyan, de semmit nem találtam róla megelőzően a neten, de aki javasolta, abban megbíztam így elmentem. Hiba volt, hatalmas csalódás. Nem azért, mert érdemben nem tudott segíteni, hanem azért, mert őrült butaságokat mondott, és egymásnak ellentmondó tényeket magyarázott, pechjére értek az élettan, anatómia, kórélettan témákhoz. Egyedül azért nem kezdtem vitába, és fizettem ki, mert az átlagos árakhoz képest jelentéktelen összeget kért el tőlem, körülbelül egyezett a szolgáltatás színvonalával.

Vélemények, ajánlások, tapasztalatok

Akár személyesen, akár az internet segítségével érdemes tovább tájékozódni az adott szakemberről. Mit lehet róla tudni, tőle olvasni, mit írnak róla mások, mit mondanak róla mások, vannak – e róla vélemények. Nemrég kardiológust kerestem, szerencsére egy kardiológusról azért lehet tudni, hogy a képzettsége megvan hozzá, és végül azért döntöttem (szerencsére jól) amellett, akihez elmentem, mert a róla szóló vélemények, valamint a honlapon „kérdezz – felelek rovatban írt válaszai alapján úgy éreztem, hogy emberileg is rendben van és szimpatikus volt. Ha tehát a képzettségei rendben vannak a szakembernek, akkor olvass, böngéssz utána, biztosan segíti a döntésed! A képzettség fontos, alap, de nem minden. A gyógyulásban, gyógyító folyamatban benne van a terapeuta lénye, személyisége is, jó, ha olyat találsz, aki „passzol” ilyen téren hozzád, vagy akit szimpatikusnak találsz.

A szolgáltatás leírása, bemutatása, kommunikáció

A stílus maga az ember. Amikor látok egy nagyon korrekt honlapot, részletes leírásokkal, érthető magyarázatokkal, tiszta és átlátható szolgáltatási jegyzékkel, és még az árak is ott vannak, számomra az egy „tiszta üzlet”. Látom, hogy mit fogok igénybe venni, mit kapok a pénzemért, mennyibe kerül mindez, én ilyenkor sokkal inkább elhiszem (és azért az élet igazolja is), hogy maga a szakértő, a munkájában is ezt a stílust képviselő. Átlátható, egyértelmű, korrekt. Mielőtt igénybe veszel bármit, vásárolsz bármit legyél maximálisan „képben”, hogy mit is kapsz a pénzedért! Ha nem egyértelmű a leírása egy szolgáltatásnak, minimum kérdezz rá, mielőtt igénybe veszed. Erről is van személyes történetem, amikor egy kínai orvoshoz mentem el első alkalommal állapotfelmérésre, komolyabb összegért. Elképesztő, amivel ott találkoztam. Nettó 5 perc volt, maga a felmérés, kezelés átbeszélése (feküdjek fel az ágyra, belémszúrta a tűket és még eladott nekem egy kapszulát), ott konkrétan olyan gyorsan történt minden, hogy komolyan nem tudtam, hogy mit is reagáljak. Az már csak hab volt a tortán, hogy konkrétan nem értette, hogy mi a bajom, mert ennyire nem beszélte a magyar nyelvet, az asszisztensnő 3 szóval próbálta meg tisztába tenni. Őrület volt, de tényleg. Tisztában vagyok a kínai gyógyászat módszertanával, tudom, hogy szinte mindent tudnak a pulzus, alkat, nyelv megtekintéssel, de azért jólesett volna, ha legalább végighallgat és vázolja, hogy miben gondolkozik a kezelésekkel kapcsolatban.

A szolgáltatás díja

Magas minőségű, egyénre szabott, maximálist figyelmet adó szolgáltatást nem lehet néhány ezer forintért nyújtani. A magas minőséghez folyamatosan fejleszteni kell a vállalkozást, a szakértőt, ami az én szakmában például tanfolymonként akár milliós tételeket is jelenthet. Ha maximális figyelmet, és Rád szabottságot szeretnél, ahhoz a vállalkozónak, nem csak akkor veled foglalkoznia, amikor konkrétan veled beszél, hanem azon kívül is gondolkodik rólad, neked tervez. Óriási félreértés, amikor azt hiszed egy szolgáltató esetén, hogy az idejét fizeted meg. A tudását, a tapasztalatát és azt az értéket, amit a te életedhez hozzá tud tenni fizeted meg, amikor a szolgáltatását igénybe veszed. Nyilvánvalóan más lesz az árképzés, ha a szakember néhány éve vagy néhány évtizede dolgozik a szakmájában, mint, ahogyan az is emelni fogja az árat, hogy alap, közép vagy felsőfokú végzettségei birtokában segít neked. Hozzá jön még az is, hogy minél nagyobb a felelősség, minél komolyabb figyelmet, fókuszt igényel a szakértő munkája, annál kevesebb óraszámban képes azt magas minőségben végezni. Biztosan te sem szeretnéd, hogy a saját területemen maradjak, a 10. órában, fáradtan, kimerülten mozgassa egy gyógytornász a nyakad, ami azért egy kényes terület. Természetesen van olyan is, amikor valami drága és ugyanúgy nem hatékony, mint egy olcsóbb változata, és vannak olcsóbb szolgáltatások is, de amikor valaki csodát ígér, irreálisan alacsony áron, az legyen gyanús és alaposan járd körbe, hogy mit is vásárolsz, kitől, milyen tapasztalattal bír és mit is tartalmaz pontosan a szolgáltatás. A személyes tapasztalatom egyébként, ha az első 3 ponton végig mentél a szakember választásban, és átmegy valaki a „szűrőn”, akkor egy ár – érték arányban rendben lévő díjszabással fogsz találkozni.

+ 1

Ez már csak egy nagyon személyes gondolat. Amikor egészséggel, betegséggel, gyógyulással kapcsoltos szolgáltatást keresel, mindig legyen a fejedben az, hogy, az egészséged a legnagyobb kincsed, a legjobb befektetésed. Ha jól vagy tudsz dolgozni, pénzt keresni, élni, élvezni az életed, szeretni, a családoddal lenni, a hobbidnak hódolni. Ha az egészséged nincs rendben, az minden másra kihat majd. Ez az a terület, ahol nem érdemes kompromisszumokat hozni, és törekedj a számodra minden szempontból legjobbat válaszatani! Természetesen így sincs garancia arra, hogy fog tudni neked segíteni, de ez nem a szakember hibája, hanem a gyógyulás folyamatának természetéből adódik.

Ha valaki nem olyan frizurát készít neked, mint szeretnéd, nem tudja megjavítani a telefonod, nem tudja megszüntetni a kattogást az autódban, mégsem tetszik a körömlakkod színe, az kellemetlen, zavaró, bosszantó, de még mindig jobb, mintha ugyanez a testeddel, szervezeteddel, egészségeddel lenne.

Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi.

(Arthur Schopenhauer)

Vélemény, hozzászólás?